21.1.2015
klo. 17.00-20.00

Helsingin uuden yleiskaavan luonnoksesta keskustellaan tammikuun loppupuolella Hetki kriitikkona -tapahtumissa info- ja näyttelykeskus Laiturilla.

Tapahtumissa keskitytään eri päivinä eri alueisiin: Maanantaina 19.1. teemana on kantakaupunki ja eteläinen Helsinki ja keskiviikkona 21.1. itäinen kaupunki. Maanantaina 26.1. keskustellaan keskisestä ja pohjoisesta Helsingistä ja torstaina 29.1. läntisistä kaupunginosista.

Tilaisuudet pidetään kello 17–20. Ohjelma alkaa kello 17 yleiskaavan esittelyllä ja jatkuu keskustellen karttojen äärellä. Tilaisuuksien alueellinen jako on viitteellinen, eli kaikkina iltoina voi keskustella haluamastaan alueesta tai teemasta.

Tapahtumien ohella yleiskaavasuunnittelijat päivystävät Laiturilla 12.–15. tammikuuta sekä 2.–5. ja 9.–12. helmikuuta kello 15–18.

Keskustelua kaavaluonnoksesta käydään myös yleiskaavan blogissa osoitteessa www.yleiskaava.fi.

Yleiskaavaluonnokseen voi tutustua Laiturin infokulmassa helmikuun loppuun asti. Infokulma esittelee tiiviissä paketissa yleiskaavan keskeiset teemat – verkostokaupungin, kaupunkibulevardit ja laajenevan kantakaupungin. Laituri sijaitsee vanhan linja-autoaseman rakennuksessa Kampissa osoitteessa Narinkka 2.

Kaavaluonnos on Laiturin lisäksi nähtävänä myös Itäkeskuksen Stoan aulanäyttelyssä 7.1.–23.1. Avoinna ma-to klo 9-20, pe klo 9-18, la-su klo 10-16.

Kaavaluonnos myös kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat. Mielipiteet luonnoksesta pyydetään toimittamaan viimeistään 27. helmikuuta. Luonnosta tarkennetaan lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta yleiskaavaehdotukseksi. Ehdotus tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltäväksi näillä näkymin ensi syksynä ja kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn vuoden 2016 aikana.

Vuonna 2050 pikaraitiotiet yhdistävät tiiviitä pikkukaupunkeja ja kantakaupunki on laajentunut bulevardeiksi muutettujen moottoriteiden varsille.

Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä. Se vaikuttaa siihen, millainen Helsinki on vuosikymmenten kuluttua. Uusi yleiskaava tarvitaan mm. siksi, että Helsingin on pystyttävä tarjoamaan kohtuuhintaisia asuntoja kasvavalle väestölleen. Yleiskaavan lähtökohtana on ollut väestöennuste, jonka mukaan vuonna 2050 Helsingissä on noin 860 000 asukasta.