Hukutko omeniin? HSY neuvoo mitä voi tehdä ylimääräisillä

Lahjoita syötävät, kompostoi tai vie huonot Sortti-asemalle.

Pääkaupunkiseudulla on lukuisia asukkaita, jotka ottaisivat mielellään omenoita vastaan. Jos sinulla on ylimääräisiä hedelmiä pihapuissasi, laita ne jakoon ja tuota hyvää mieltä!

Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten. Facebookissa pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää. Stadin Omenapörssissä yksityiset ihmiset ilmoittavat ja kyselevät ylimääräisiä omenia. Omenasieppari on elintarvikeyhtiö, joka työllistää tukea tarvitsevia tai muuten vaikeasti työllistyviä työntekijöitä omenoiden keruuseen. Yritys tekee ylijäämäomenoista mehua myyntiin.

Syömäkelvottomat omenat kannattaa laittaa omaan pihakompostoriin jos mahdollista. Voit myös viedä ne jollekin HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Asemalla omenat pitää lajitella omiin keräysastioihinsa erilleen muusta puutarhajätteestä ja muovipussit pitää poistaa.

HSY tuottaa omenista biokaasua biojätteen käsittelylaitoksessa. Samalla ne kompostoidaan ja arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun.

Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit löytyvät HSY:n verkkosivuilta, hsy.fi/sorttiasemat. Huomaathan kuitenkin, että Kivikon Sortti-asema on suljettuna remontin takia 3.–7.9.2018.

Jos olet laittamassa omenasatoa jäteastiaan, muistathan laittaa niitä vain pienen erän kerrallaan! Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten jo muutama ämpärillinen tekee jäteastiasta liian painavan jätteenkuljettajan siirrettäväksi käsivoimin. Painava jätekuorma voi myös rikkoa jäteastian.
= = = = =
Yhteyshenkilöt
Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen, puh. 045 139 4035, hanna.tukiainen(at)hsy.fi